• Home
  • Noutati
  • Dimensiuni Și Autorizații Necesare Pentru Transporturi Ce Depășesc Limitele Maxime Admise

Dimensiuni Și Autorizații Necesare Pentru Transporturi Ce Depășesc Limitele Maxime Admise

Pe drumurile publice din România, masele și dimensiunile maxime admise ale vehiculelor rutiere sunt stabilite conform anexelor nr. 2 și 3 la OG nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Circulația vehiculelor care depășesc aceste limite poate fi realizată în baza unei autorizații speciale de transport (AST), eliberată în prealabil, fără discriminare, conform condițiilor stabilite de Ordinul MT/MAI/MDRAP nr. 1236/6509/126/2018. AST este documentul care stabilește traseul, condițiile de efectuare a transportului și tarifele datorate.

Eliberarea AST este realizată de diferite organe, în funcție de tipul drumului pe care se circulă: CNAIR SA și subunitățile sale pentru drumurile naționale și autostrăzi, Consiliile județene pentru drumurile de interes județean, Consiliile municipale pentru străzile din intravilanul municipiilor, iar în cazul drumurilor de interes local – de către unitatea administrativă pe teritoriul căreia se află.

AST se eliberează pentru transporturile a căror încărcătură este indivizibilă, vehiculele care depășesc constructiv masele și/sau dimensiunile maxime admise și vehiculele care transportă mărfuri care nu sunt indivizibile. Totuși, vehiculul împreună cu încărcătura nu poate depăși masa maximă tehnic admisibilă și masele maxime tehnic admise pe axe, conform certificatului de înmatriculare sau cărții de identitate a vehiculului.

În situația în care există restricții de circulație cu valori mai mici decât masa totală și/sau dimensiunile vehiculului, AST poate fi eliberat doar în baza unui proiect de transport sau studiu de traseu. În plus, pot exista restricții privind numărul de trasee care pot fi parcurse cu o singură autorizație sau limitări ale perioadei de timp pentru care se poate elibera AST.

În comparație cu alte țări, reglementările privind transporturile care depășesc masele și dimensiunile maxime admise pot varia considerabil. De exemplu, în unele țări europene, cum ar fi Germania sau Franța, reglementările pot fi similare cu cele din România, în timp ce în țări ca SUA, reglementările pot varia în mod semnificativ de la un stat la altul. În general, toate țările necesită o formă de autorizație sau permis pentru astfel de transporturi.

Mai exact:

LĂȚIME

România <= 3.2m – NU necesită mașină de însoțire

AT, FR, BeNeLux <= 3m – NU necesită mașină de însoțire

HU <= 3.5m – NU necesită mașină de însoțire

DE < 3.5m – NU necesită mașină de însoțire pe unele zone

ÎNĂLȚIME (de la sol până unde se termină marfa)

România <= 4.5m – NU necesită mașină de însoțire

FR, BeNeLux <= 4.3m – NU necesită mașină de însoțire

AT <= 4.35m – NU necesită mașină de însoțire

DE <= 4.35m – NU necesită mașină de însoțire

HU <= 4.5m – NU necesită mașină de însoțire

*Țineți cont de faptul că există mașini (gondolele) care au garda la sol începând de la 40 cm

În funcție de depășirile înregistrate de vehiculul în cauză, cererile pot fi transmise la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), la Secțiile de Drumuri Naționale (SDN) sau la CNAIR SA, conform limitelor de competență, după cum urmează:  

Însoțirea vehiculelor cu depășiri este necesară în următoarele cazuri:
Două sau mai multe vehicule cu depăşiri  pot circula în convoi dacă lungimea acestuia nu depăşeste 75,0 metri. Lungimea convoiului se calculează prin însumarea lungimilor vehiculelor componente şi a unei distanţe de câte 10,0 metri între ele. Convoiul trebuie să fie însoţit de două autovehicule de însoţire autorizate care să circule unul în faţa şi celălalt în spatele acestuia, precum şi de un echipaj al poliţiei rutiere. În cazul circulației in convoi, AST se elibereaza pentru fiecare vehicul în parte, cu nominalizarea tuturor vehiculelor care compun convoiul. În acest caz, operatorul de transport va depune câte o cerere pentru fiecare vehicul în parte.

Alte conditii privind circulația vehiculelor cu depășiri ale masei sau volumului:

(1) Circulaţia vehiculelor cu depăşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise pentru care s-au eliberat AST-uri este interzisă în zilele de sâmbătă, duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală, între orele 6,00 şi 22,00.

(2) Vehiculele care circulă cu depăşirea maselor şi/sau a dimensiunilor maxime admise trebuie să fie echipate cu lămpile de semnalizare stabilite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu dispozitivele suplimentare reflectorizant – fluorescente stabilite prin normele prevăzute prin Ordinul MT/MAI/MDRAP nr. 1236/6509/126/2018.

(3) Lucrările de amenajare sau de consolidare a infrastructurii rutiere, de modificare a instalaţiilor aeriene sau subterane, precum şi orice alte lucrări necesare efectuării transporturilor cu depăşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, cuprinse în proiectul de transport sau în studiul de traseu, revin persoanelor fizice sau persoanelor juridice înscrise în AST.

 

În concluzie, atunci când se realizează transporturi ce depășesc masele și dimensiunile maxime admise, este necesară obținerea unei autorizații speciale de transport (AST), iar procedura de obținere poate varia în funcție de țară. În România, acest proces este reglementat în detaliu, iar autoritățile competente pot oferi asistență în ceea ce privește procedura și documentația necesară.

Suntem aici dacă te putem ajuta cu mai multe informații, dacă este ceva neclar sau dacă ai sugestii pentru viitoare subiecte pe care să le abordăm.

Până atunci, nu uita: Fii informat, #togetherwerock!

  • Share:

admin