• Home
  • Noutati
  • Tu Știi Care Este Diferența Dintre Asigurările CARGO Și Asigurările CMR

Tu Știi Care Este Diferența Dintre Asigurările CARGO Și Asigurările CMR

Salut!

Pentru că știm cât de important este să avem clienți informați, ne bucurăm să ne regăsim în inboxul tău cu o nou material despre tot ce ține despre transporturile terestre, aeriene și maritime, oferite de RockTrans Spedition. De această dată, vom discuta despre diferențele dintre asigurările CARGO și asigurările CMR pentru transporturile terestre/ rutiere.

De multe ori, cele două tipuri de asigurări (CARGO și CMR) sunt confundate, cu toate că ambele au scopul de a acoperi riscurile unui transport internațional de marfă. Totuși, este vorba despre doi beneficiari diferiți.
Prin urmare, considerăm că este important să te punem la curent cu informații relevante în domeniul transportului internați

Polița CMR în transportul de marfă

Este obligatorie pentru transportatorii care efectueză transporturi rutiere de mărfuri în România sau înspre/ dinspre țările membre ale convenției CMR (Convențiprivind contractul de transport rutier internațional de mărfuri semnată în 19 mai 1956 se referă la diverse aspecte juridice privind transportul rutier de mărfuri, ratificată în 2017 de 44 state).

Acest tip de asigurare acoperă pentru transportul extern maximum 10 euro/kg și pentru intern 2.5 dolari/ kg (conform ordonanței 27/31.08.2011). De asemenea, este important de menționat că acoperă pierderea totală doar dacă nu sunt depașite baremele de mai sus (10 euro/kg și 2.5 dolari/kg) à în cazul în care nu sunt acoperiți total, clienții noștri vor fi îndrumați către asigurarea CARGO pe care o vom detalia mai jos.
De exempluavem de transportat palet de 600 kg – îcazul în care în timpul transportului acest palet este deteriorat – valoarea maximă despăgubită conform asigurării CMR este de 600 kg x 10 euro = 6000 euro (pentru un transport extern) sau 600 kg x 2.5 dolari = 1500 dolari (pentru un transport intern).
Valabilitatea poliței este dată pe un anumit transport sau pe o perioadă stabilită de timp și acoperă toate riscurile celui care transportă, de la primirea mărfii și până la predare. Acesta răspunde pentru pierderea totală sau parțială a mărfii, distrugerea parțială a produselor, depășirea termenului limită de livrare.
Clauza pentru polițele CMR acoperă cheltuielile suplimentare ale asiguratului în legătură cu:

  • conducătorul autovehiculului de transport marfă (șoferul); exemplu: costurile cu diurna acestuia;
  • autovehiculul de transport marfă; exemplu: costurile cu combustibilul pentru funcționarea instalației frigorifice sau pentru menținerea temperaturii optime în cabina autovehiculului;
  • cheltuieli cu dezinfectarea interiorului cabinei autovehiculului.

Aceste cheltuieli sunt acoperite doar dacă sunt cauzate de întârzieri apărute ca urmare a blocajelor formate în urma evenimentelor de mai jos:

  • Epidemie/pandemie, urgență de sănătate națională sau globală declarate de autorități;
  • Calamități naturale: cutremur, inundație, alunecare de teren, furtună – din cauza cărora este întreruptă circulația pe anumite secțiuni de drum;
  • Erori ale sistemelor electronice vamale.

Clauza este valabilă doar în situația în care evenimentele de mai sus au apărut după plecarea în cursă a respectivului autovehicul de transport marfă și doar în situațiile în care pe acel segment de drum este imposibilă întoarcerea sau redirecționarea pe rute ocolitoare.
Alte riscuri și daune acoperite:

  • Furtul parțial sau total al mărfurilor;
  • Daune produse la încărcarcarea/ descărcarea mărfurilor din mijlocul de transport;
  • Daune produse mărfurilor perisabile ca urmare a unor defecțiuni la instalațiile de frig;
  • Cabotaj.

Asigurarea CMR despăgubește în funcție de volumul de marfă și nu în funcție de valoare.

Polița CARGO în transportul de marfă

Este facultativă pentru bunurile aflate în tranzit. Acest tip de asigurare se adresează companiilor producătoare de bunuri; exportatorilor, importatorilor; altor companii ce prestează servicii pentru acestea (case de expediții, distribuitori etc) și este un produs flexibil care permite asigurarea totală a bunurilor care fac obiectul transportului, inclusiv cheltuielile de transport, vamale, precum și alte cheltuieli asemănătoare.

De asemenea, este valabilă pentru toate tipurile de transport de marfă, fie el aerian, terestru, combinat sau maritim.
Riscurile acoperite de polița CARGO sunt:

  • Pierderea sau avarierea mărfurilor asigurate în cazul următoarelor evenimente: incendii sau explozii, răsturnarea sau scufundarea ambarcațiunii de transport, răsturanarea sau deraierea unui mijloc de transport terestru, coliziunii cu un obiect exterior sau necesitatea de a descărca bunurile într-un port de refugiu în cazul unei urgențe;
  • Pierderea sau distrugerea totală sau parțială a bunurilor incluse în polița de asigurare cauzate de evenimente ca: sacrificiul în cazul avariei comune (aruncarea sau luarea de valuri peste bord), pătrunderea apei în spațiul de depozitare al bunurilor;
  • Se acordă daună totală pentru orice bun care a căzut sau a fost pierdut în timpul încărcării sau descărcării pe și de pe mijlocul de transport.

Este recomandat acest tip de asigurare chiar dacă valoarea unitară a bunurilor este micădeoarece în cazul avariilor la un transport de dimensiuni mari, pierderea financiară suferită de compania ta va fi semnificativă.
Asigurările CARGO se calculează ca procent din valoarea mărfii, iar noi oferim clienților posibilitatea de asigurare CARGO la 0.2% din valoarea acesteia.
De exemplu, pentru modelul de mai sus, cu un palet care valorează 20.000 euro, asigurarea CARGO îl va costa pe client: 0.2% x 20.000 euro = 40 euro.
Sunt excluse despăgubirii prin polița CARGO pagubele care au fost cauzate de un comportament intenționat sau necorespunzător al celui care este asigurat, de uzura mărfii și de ambalarea sau încărcarea necorespunzătoare a mărfii în mijlocul de transport. Asta doar dacă este realizată și efectuată de către cel asigurat.
Un alt tip de risc exclus din polița CARGO în cadrul transportului internațional de marfă este nerespectarea obligațiilor financiare, defecțiunile mijloacelor de transport sau natura defectă a mărfii asigurate. Mai sunt excluse și întârzierea livrării sau contaminarea radioactivă și actele de terorism.

În concluzie: în ceea ce privește asigurarea CMR (obligatorie), beneficiarul este firma transportatoare de marfă în calitatea sa de cărăuș. Acesteia îi este asigurată răspunderea pe tot timpul transportului, iar în asigurarea de tip CARGO (facultativă) cel care beneficiază este deținătorul mărfii.
Together we ROCK! Fii informat!

  • Share:

admin